Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2012

Ανακοίνωση Πρωτοβουλίας Φοιτητών & Εργαζομένων στο ΤΕΙ Αθήνας


Την Παρασκευή 20/1 πραγματοποιήθηκε η 2η συνάντηση της Πρωτοβουλίας Φοιτητών & Εργαζομένων στο ΤΕΙ Αθήνας.

Η πρωτοβουλία αυτή έχει σαν κομβικά σημεία την εναντίωση στην εργασιακή εφεδρεία και τις απολύσεις, καθώς και στον νόμο πλαίσιο, την υποβάθμιση-υποχρηματοδότηση των ΤΕΙ αλλά και τη διάλυση του δημόσιου και δωρεάν χαρακτήρα της Παιδείας.

Κοινή διαπίστωση ήταν πως όλοι, εργαζόμενοι, φοιτητές και οι οικογένειές μας, εδώ και χρόνια βιώνουμε την πιο άγρια λεηλασία της ζωής μας  -από τους σωτήρες της χώρας- μέσω της επιβολής βάρβαρων αντικοινωνικών μέτρων  περικοπών μισθών, μαζικών απολύσεων εργαζομένων, χαρατσιών, κατάργηση εργασιακών-ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων ενώ στο μάτι του κυκλώνα βρίσκονται η δημόσια περιουσία και τα δημόσια  κοινωνικά αγαθά Υγεία & Παιδεία. Και όλα αυτά επιχειρούνται με νόμους-εκτρώματα που επιβάλλονται διαρκώς μέσω απειλών και εκβιασμών για ένα χρέος που δεν είναι δικό μας.


Ήδη η εφαρμογή του ν. 4024/11 για εφεδρείες, απολύσεις, προσυνταξιοδοτική διαθεσιμότητα πέταξε σα σκουπίδια  εργαζόμενους σε πολλές υπηρεσίες του δημοσίου κάνοντας συντρίμμια κάθε προγραμματισμό της ζωή τους ενώ θα ακολουθήσει μείωση 30% οργανικών μονάδων... Η αποψίλωση των υπηρεσιών από ανθρώπινο δυναμικό στα εκπαιδευτικά ιδρύματα θα αποδυναμώσει τη λειτουργία τους  προλειαίνοντας  το έδαφος για την εφαρμογή του ν. 4009/11 κατεδάφισης της δημόσιας δωρεάν παιδείας.   Η γρήγορη εφαρμογή του- παρά την πλήρη αντίθεση που έχουν εκφράσει σύσσωμες σχεδόν οι εκπαιδευτικές κοινότητες και οι φορείς τους- με απαρχή την εκλογή Συμβουλίων Διοίκησης, επιχειρείται και αυτή μέσω της γνωστής μεθόδου του εκβιασμού  και της απειλής της υποχρηματοδότησης.

     Και αυτά συνιστούν μόνο το πρώτο βήμα μπροστά σε όλα αυτά που έρχονται.  Συγχωνεύσεις-καταργήσεις ολόκληρων ΑΕΙ-ΤΕΙ, σχολών, τμημάτων-επιστημονικών αντικειμένων, εμπορευματικοποίηση της γνώσης, απολύσεις μέσω αξιολόγησης του προσωπικού από ιδιωτικές εταιρείες, κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων και εν τέλει της δημόσιας δωρεάν παιδείας. Η καθημερινότητα των φοιτητών στα ΤΕΙ είναι γνωστή. Εντατικοί ρυθμοί σπουδών και σπουδαστές στοιβαγμένοι την κυριολεξία στα εργαστήρια, πανάκριβα αναλώσιμα και το  κόστος σπουδών ολοένα και πιο δυσβάσταχτο για τις οικογένειές μας.

     Σε αυτό το σκηνικό  θεμελιώδη σημασία αποκτά η αποτροπή των εκλογών της νέας διοίκησης που θα καθορίσει σημαντικά την παραπέρα επιβολή του νόμου-πλαίσιο. Είναι σημαντική τακτική νίκη ότι, παρά τους σχεδιασμούς τους, δεν έχουν γίνει εκλογές σε κανένα πανεπιστήμιο και στην πλειονότητα των ΤΕΙ.

     Αν εκλεγούν οι νέες διοικήσεις  τα ιδρύματα γίνονται έρμαια των επιχειρήσεων και των ιδιωτών. Το λόγο για την λειτουργία τους, τα προγράμματα σπουδών, τους οικονομικούς προϋπολογισμούς τον έχουν πλέον που καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες των Πανεπιστημίων και των φοιτητών. Άτομα που θα δρουν σύμφωνα με τις δικές τους  ανάγκες και τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα. Τα Συμβούλια Διοίκησης λοιπόν δεν αφορούν μόνο τη διοίκηση αλλά τη συνολική φυσιογνωμία και τον προσανατολισμό της ανώτατης εκπαίδευσης.

     Εμείς, φοιτητές και εργαζόμενοι, νοιώθουμε  επιτακτική την ανάγκη να ξεκινήσει και στο χώρο μας η συζήτηση για όλα αυτά, όχι με σκοπό να υποκαταστήσουμε τα συλλογικά μας όργανα, αλλά γιατί  πιστεύουμε πως κρατώντας ένα βήμα διαλόγου  ανταλλαγής απόψεων, εμπειριών και ιδεών ανοιχτό σε κάθε φοιτητή και εργαζόμενο με κάθε σχέση εργασίας  εμπλουτιζόμαστε οι ίδιοι με περισσότερη γνώση που μπορούμε να τη μεταφέρουμε σε αυτά και άρα τα ενδυναμώσουμε.

Φοιτητές και εργαζόμενοι ενωμένοι και δρώντας από κοινού μπορούμε να οργανώσουμε την αντίσταση και να νικήσουμε.

Καλούμε όσους μόνιμους καθηγητές κληθούν να ψηφίσουν, να αρνηθούν καθώς και να δράσουν από κοινού με του  έκτακτους συναδέρφους τους των οποίων τα δικαιώματα καταπατώνται αδίστακτα από το νόμο Διαμαντοπούλου.
Επίσης τους καλούμε μαζί με όλους τους διοικητικούς που πλήττονται από τα βάρβαρα μέτρα και τους φοιτητές των οποίων καταστρατηγείται η ζωή τους, να συμμετάσχουν σε κοινές πρωτοβουλίες για να ματαιωθούν στην πράξη οι εκλογές για τη νέα διοίκηση.

Σε όλα αυτά πρέπει να μας βρουν μπροστά τους!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πες το ρε μεγάλε!