Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΟ 8-2-2012 ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Δυστυχώς ο κ. Μάνθος με την ανακοίνωσή του η οποία κοινοποιήθηκε, πυροδοτεί την ένταση σε μια κρίσιμη περίοδο τόσο για την Πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και για την Ελληνική Κοινωνία. Παρακολουθώντας κανείς το κείμενό του διαπιστώνει ότι επιχειρείται να «στηθεί» το σκηνικό της «νέας εποχής» και του “πανεπιστημίου του 21ου αιώνα”. Το σκηνικό περιλαμβάνει απωθήσεις, εξυβρίσεις, ξυλοδαρμούς, αδιαθεσίες και άλλα πολλά που βοηθάνε στη έξαψη της φαντασίας των απόντων και οπωσδήποτε των μελλοντικών ψηφοφόρων.

Η τακτική κλιμάκωσης της όξυνσης μέσα στο ΑΠΘ φαίνεται ότι είναι το έσχατο μέσο για τους συμμετέχοντες στα τελετουργικά της διάλυσης του σημερινού πανεπιστημίου. Ο κ. Μάνθος επικαλείται γεγονότα, «γνώριμα» από ανάλογες κατά καιρούς γλαφυρές περιγραφές ελαχίστων γνωστών και μη εξαιρετέων πολέμιων του ασύλου και υπερασπιστών του ν.4009/11, που όμως ουδέποτε έλαβαν χώρα και βέβαια οι παριστάμενοι μπορούν να το επιβεβαιώσουν. Ορισμένοι δε υποψήφιοι για το Συμβούλιο βρήκαν «ευκαιρία» να «επενδύσουν» για τον «προεκλογικό τους αγώνα».

Η τακτική της κλιμακούμενης όξυνσης στο ΑΠΘ τον τελευταίο καιρό, αρχικά με προκλητικές τοποθετήσεις από ελάχιστους, με καταγγελίες όπως π.χ. της Νομικής και στη συνέχεια με την επιστολή του κ. Μάνθου, επιχειρείται για δυο βασικούς λόγους: α) την «ενεργοποίηση» των μάλλον αδιάφορων συναδέλφων (εξαιτίας των ζοφερών συνθηκών που βιώνουν) ενόψει της εκλογής της 15ης Φεβρουαρίου, καθώς η συμμετοχή στον «προεκλογικό» διάλογο είναι ανύπαρκτη με εξαίρεση κάποιες τοποθετήσεις υποψηφίων, και β) την πρόκληση παρουσίας κατασταλτικών μηχανισμών για την «επίβλεψη» των εκλογών.

Η αλήθεια για τα “γεγονότα”

Οι σύλλογοι ΔΕΠ, εργαζομένων, προπτυχιακών και μεταπτυχιακών φοιτητών, με αποφάσεις των οργάνων τους, μετά από συγκέντρωση και διαδήλωση στην πανεπιστημιούπολη κατέληξαν στο χώρο συνεδρίασης της ΟΕ με σκοπό να ανακοινώσουν τις αποφάσεις τους. Ο κ. Μάνθος κατά την είσοδο στην αίθουσα έδωσε μόνος και αμέσως τον λόγο στους εκπροσώπους των φορέων για να μιλήσουν στους παριστάμενους. Επέλεξε έδρανο, κάθισε, και άκουσε με προσοχή τρεις ολιγόλεπτες (3-4 λεπτών η κάθε μια) τοποθετήσεις, του προέδρου του ΕΣΔΕΠ, των φοιτητικών συλλόγων, και του προέδρου του σωματείου των διοικητικών υπαλλήλων. Ο τρίτος και τελευταίος ομιλητής δήλωσε εκ μέρους όλων ότι τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων θα αποχωρούσαν από την αίθουσα, όπως και έπραξαν αμέσως.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των ολιγόλεπτων τοποθετήσεων υποψήφιοι και άλλοι (μέλη των εφορευτικών επιτροπών) αποχωρούσαν ή «μπαινόβγαιναν» για να καπνίσουν χωρίς ασφαλώς να παρεμποδισθούν με κανένα τρόπο. Στη συνέχεια ακολούθησαν διάλογοι μέχρι την αποχώρηση όλων των πλευρών από την αίθουσα. Δεν υπήρξαν ούτε απωθήσεις ούτε προπηλακισμοί. Υπήρξαν λεκτικές αντιπαραθέσεις. Υπήρξαν όμως προκλήσεις από δυο μέλη της ΟΕ φωνάζοντας φασίστες και Γκαίμπελς στους παριστάμενους φοιτητές, όπως επίσης και το βίαιο κατέβασμα της κάμερας από μέλος εφορευτικής επιτροπής που αποθανάτιζε τα «γεγονότα». Τα video που κυκλοφορούν ευρέως στο διαδίκτυο είναι ενδεικτικά.

Όσο για την επίκληση από τον κ. Μάνθο της αδιαθεσίας μελών της ΟΕ και της παρεμπόδισης τους από τους εισελθόντες, ως ειρωνεία μπορεί να ακουστεί, καθώς ό ένας έπαιρνε μέχρι την έξοδό του από την αίθουσα φωτογραφίες με το κινητό του και όταν βγήκε έξω φώναζε “ντροπή σας … ντροπή σας …” ενώ άλλη κραύγαζε “Γκαιμπελς Γκαιμπελς” και στην έξοδο της από την αίθουσα έλεγε σε φοιτητή “και μένα ο γιος είναι απλήρωτος 16 μήνες…”. Οι “αδιαθετούντες” καρδιοπαθείς σε πλήρη δραστηριότητα.

***

Αυτή την ώρα που η μαύρη κυβέρνηση, διαλύει τη χώρα και καταστρέφει ζωές ανθρώπων, την ίδια ώρα η ακαδημαϊκή κοινότητα, διαδηλώνει με πολλούς τρόπους την αγανάκτησή της, καθώς και τη ριζική της αντίθεση στον ν.4009/2011, ένα νόμο που ψήφισαν οι ίδιοι, αυτοί που παραδίδουν τη χώρα και λαό της στη ξένη κηδεμονία, το μεγάλο κεφάλαιο και τη φτώχεια. Ένα νόμο που η πανεπιστημιακή κοινότητα τον έχει ήδη απορρίψει και είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει την εφαρμογή του.

Τέλος, θυμίζουμε στο κ. Μάνθο, και την επιτροπή του, που αναφέρονται σε δήθεν “εγκληματικές πράξεις” οι οποίες μάλιστα απειλούν τη “σωματική ακεραιότητα” των  μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας, ότι οι Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και οι μαθητές τους δεν είναι ούτε αλήτες ούτε μπράβοι.

Για το ΔΣ του ΕΣΔΕΠ
Γ. Κρεστενίτης                           Ν. Νικολάου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πες το ρε μεγάλε!