Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

7η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ

Δελτίο Τύπου
Αθήνα, 6/2/2012
Το Σάββατο 4/2/2012 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 7η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ με συμμετοχή εκπροσώπων από τους 18 Συλλόγους ΔΕΠ Πανεπιστημίων της χώρας, που με αποφάσεις τους συμμετέχουν στις Συναντήσεις. 

Η κυβέρνηση εξαπατά τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι διαπραγματεύεται με τους εκπροσώπους της Τρόικας ενώ στην πραγματικότητα η Τρόικα απαιτεί και η κυβέρνηση αποδέχεται. Ο πυρήνας της πολιτικής συγκυβέρνησης και Τρόικας παραμένει όμως το ίδιο καταστροφικός για τους εργαζόμενους της χώρας μας: βίαιη εξαθλίωση των εργαζομένων, με τις νέες περικοπές μισθών και συντάξεων που θα φθάνουν μέχρι και το 30%, χιλιάδες απολύσεις από το δημόσιο αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, και όλα αυτά σε ένα  γενικό περιβάλλον  που καθορίζεται από τη χωρίς όρους απαξίωση του δημόσιου πλούτου και της κρατικής περιουσίας προς όφελος των δανειστών και από συλλήβδην ιδιωτικοποιήσεις υπό το βρετανικό δίκαιο. Τις τελευταίες ημέρες, και παρά τις επανειλημμένες «διαβεβαιώσεις» από επίσημα χείλη, ακόμα και τα φίλα προσκείμενα στην κυβέρνηση ΜΜΕ κάνουν λόγο για απολύσεις που θα πλήξουν και τους εκπαιδευτικούς, χωρίς να εξαιρούν τους πανεπιστημιακούς δασκάλους. Επιπλέον, η κατάργηση του ειδικού μισθολογίου των πανεπιστημιακών και η νέα μισθολογική μείωση 20% εμφανίζονται ως πιθανότατα σενάρια. Το ΥΠΔΒΜΘ, στην κατεύθυνση υλοποίησης της μνημονιακής δέσμευσης της χώρας για μείωση του χώρου της Εκπαίδευσης κατά 30%, δημοσιοποίησε τις προτάσεις του για το «νέο Λύκειο» και τον τρόπο εισαγωγής στην Ανώτατη εκπαίδευση, που ανεφαρμοστούν, θα υψώσουν νέους ταξικούς φραγμούς, θα ενισχύσουν την παραπαιδεία, θα περιορίσουν δραματικά την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, ενισχύοντας το ήδη μεγάλο γνωστικό χάσμα κατά την είσοδό τους στο πανεπιστήμιο.
Με μια πρωτοφανή επίδειξη αλαζονείας και αμετροέπειας το ΥΠΔΒΜΘ έπαυσε τον Πρύτανη και τη Σύγκλητο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, ανακαλώντας μεν μετά από λίγες ημέρες τη σχετική πράξη, αλλά δίνοντας ένα σαφές δείγμα του αυταρχισμού με τον οποίο  αντιμετωπίζει τα Ιδρύματα. Η Υπουργός ΠΔΒΜΘ συνεχίζει να εκβιάζει τα Πανεπιστήμια εμφανίζοντας τη συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας για χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων ως παραχώρησή της μέχρις ότου αυτά «συμμορφωθούν» και εκλέξουν Συμβούλια. Οι υπουργικοί εκβιασμοί για την εφαρμογή του Ν.4009/2011, ενός νόμου που αποδομεί ολοκληρωτικά τη δημόσια δωρεάν, δημοκρατική Ανώτατη Εκπαίδευση, εντείνονται: με μέσο πίεσης τις εξελίξεις/μονιμοποιήσεις συναδέλφων, επί μέρους διατάξεις του νόμου επιχειρείται να εφαρμοστούν με επικίνδυνους αυτοσχεδιασμούς από -ευτυχώς ελάχιστα- Ιδρύματα. Ο εκβιασμός με στόχο την πειθάρχηση σε μια «νομιμότητα» την οποία επικαλούνται εκείνοι οι οποίοι διαλύουν την χώρα, καταπατώντας κάθε δημοκρατική κατάκτηση, χωρίς να έχουν την παραμικρή λαϊκή νομιμοποίηση, μόνο οργή μπορεί να προκαλεί. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων, το τελευταίο διάστημα, απέναντι στην υπουργική αυθαιρεσία τηρεί μια στάση που δεν εναρμονίζεται πλήρως με το πνεύμα των προηγούμενων αποφάσεών της. Η Σύνοδος των Πρυτάνεων η οποία έχει ήδη χαρακτηρίσει τον νόμο αυτό ως «θεσμική εκτροπή», δεν μπορεί να δίνει την εντύπωση ότι προωθεί έστω και επί μέρους διαδικασίες εφαρμογής του αλλά πρέπει να συμπορευτεί με τις δυνάμεις του πανεπιστημιακού κινήματος που αγωνίζονται για την κατάργησή του.
Οι αντιδράσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας στην εφαρμογή του Ν.4009/2011, κομβικό σημείο του οποίου αποτελεί η εκλογή Συμβουλίων, διευρύνονται. Με κοινές αποφάσεις διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων σε όλο και περισσότερα Ιδρύματα διατρανώνεται η αποφασιστικότητα για τη ματαίωση των εκλογών. Οι διορισμένες από την Υπουργό Οργανωτικές Επιτροπές αναβάλλουν η μια μετά την άλλη την ημερομηνία εκλογών με πρόσφατα παραδείγματα το Πάντειο, την ΑΣΚΤ και το Δημοκρίτειο, ενώ σε αρκετές οργανωτικές επιτροπές μέλη τους έχουν παραιτηθεί. Μέχρι σήμερα τα Πανεπιστήμια στα οποία φαίνεται ότι θα επιχειρηθεί να διεξαχθούν πρώτα οι εκλογές είναι τα Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Ιωαννίνων και Θεσσαλονίκης, όλα στις 15/2.
Η 7η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:
·  Επαναλαμβάνει τη θέση της για την μη εφαρμογή του Ν.4009/2011 μέχρι την κατάργησή του, πέρα και έξω από την έκβαση της νομικής προσφυγής των πανεπιστημίων της χώρας στο ΣτΕ.
·  Επαναλαμβάνει τη θέση της υπέρ της ματαίωσης των εκλογών για την ανάδειξη Συμβουλίων των Ιδρυμάτων.
·  Επαναλαμβάνει τη θέση της κατά των απολύσεων ή της εφαρμογής της εφεδρείας εις βάρος μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας.
· Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να βρίσκονται σε απεργιακή ετοιμότητα εν όψει νέων περικοπών στις αποδοχές του διδακτικού προσωπικού, να δείξουν πνεύμα αντίστασης απέναντι σε μια ανάλγητη οικονομική πολιτική που  οδηγεί σε χρεοκοπία τους εργαζόμενους για να διασώσει τις τράπεζες και τους δανειστές.
Για την υλοποίηση των παραπάνω θέσεών της η 7η Πανελλαδική Συνάντηση Συλλόγων ΔΕΠ:
· Καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων, τους Φοιτητικούς Συλλόγους και τους Συλλόγους εργαζομένων να δώσουν μαζικά το παρόν σε όποιο Ίδρυμα επιχειρηθεί να διεξαχθούν εκλογές Συμβουλίων, προκειμένου να υποστηρίξουν έμπρακτα αποφάσεις για την ματαίωσή τους.
· Καλεί τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να απαιτήσουν από το ΥΠΔΒΜΘ την άμεση απεμπλοκή όλων των εξελίξεων-εκλογών-μονιμοποιήσεων των μελών ΔΕΠ και την πραγματοποίησή τους σύμφωνα με το προ του ν. 4009/11 θεσμικό πλαίσιο, με σχετική μεταβατική διάταξη, εξασφαλίζοντας έτσι την ισότιμη αντιμετώπιση των υπηρετούντων και εκλεγμένων μελών ΔΕΠ.
· Καλεί τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων να σταματήσουν να προωθούν -στις πολύ λίγες περιπτώσεις που αυτό συμβαίνει- διαδικασίες που υλοποιούν σημεία του Ν.4009/2011.
Την τρέχουσα εβδομάδα πρόκειται να πραγματοποιεί στην Αθήνα συνάντηση αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Συνάντησης Συλλόγων ΔΕΠ και της Συνόδου των Πρυτάνεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πες το ρε μεγάλε!