Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥΣ ΔΕ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ! ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ


Με τη νέα χρονιά, οι εργαζόμενοι και η νεολαία, θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα από την κυβέρνηση «εθνικής σωτηρίας». Μισθοί, συντάξεις, δημόσια αγαθά όπως το ρεύμα θα κοπούν για να «βοηθήσουμε όλοι μαζί» να ξεπεράσουν την οικονομική κρίση οι από πάνω, για να σώσουμε τις τράπεζες και τα αφεντικά. Σε αυτό το πλαίσιο «σωτηρίας», εντάσσεται και η επίθεση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση με το νέο νόμο πλαίσιο. Το νόμο που ενάντιά του το Σεπτέμβρη είχαμε καταλάβει τις σχολές μας και βγήκαμε στο δρόμο για να αντισταθούμε σε ένα πανεπιστήμιο των αγορών και του άγριου ανταγωνισμού μεταξύ των φοιτητών.


Η ΜΑΧΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 Η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής του νόμου από το υπουργείο, γίνεται με τις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης. Τα νέα συμβούλια θα περιλαμβάνουν εκλεγμένους καθηγητές και εξωτερικούς παράγοντες (μάνατζερ και στελέχη εταιριών κατά προτίμηση) που θα αναλαμβάνουν τη διοίκηση του πανεπιστημίου ανάλογα με τις επιταγές της αγοράς. Η Διαμαντοπούλου έχει δώσει συγκεκριμένη προθεσμία μάλιστα για τις εκλογές και έχει δηλώσει πως, αν δεν έχει ολοκληρωθεί αυτή μέχρι τέλη Γενάρη, θα κόψει τη χρηματοδότηση.

 Ήδη βέβαια οι εκλογές έχουν αναβληθεί σε πολλά πανεπιστήμια, και οι προθεσμίες ολοένα και αλλάζουν μιας και λίγοι καθηγητές δείχνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με το υπουργείο για να βάλουν ταφόπλακα στο δημόσιο πανεπιστήμιο. Ακόμα, ουσιαστικά σε πολλές σχολές ούτε εφορευτικές επιτροπές δεν έχουν συγκροτηθεί , αφού τα μέλη τους παραιτούνται μετά από δυναμικές κινητοποιήσεις, φοιτητών καθηγητών και εργαζομένων όπως έχει γίνει στην Πάτρα και στα ΤΕΙ Αθήνας. 

   Αυτές οι κινητοποιήσεις έχουν αντιμετωπιστεί μέχρι τώρα από κάποιους αντιδραστικούς καθηγητές (ουσιαστικά τσιράκια του υπουργείου) με καταδίκες του τύπου «όποιος αντιστέκεται στην εφαρμογή του νόμου είναι τραμπούκος, προβοκάτορας και αντιδημοκρατικός»!!!! Η πραγματικότητα είναι ότι έχουν πανικοβληθεί γιατί η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης είναι το πρώτο σημαντικό σκαλοπάτι για την εφαρμογή του νόμου. Ύστερα από αυτό , θα έρθουν με τη σειρά του, οι περικοπές συγγραμμάτων, τα κλεισίματα εστιών, οι απολύσεις καθηγητών και κάποια στιγμή και τα δίδακτρα. Ήδη βέβαια σε πολλές σχολές όπως στη Λαμία οι σχολές είναι ήδη καταδικασμένες να κλείσουν λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Αν δε θέλουμε ένα πανεπιστήμιο-εταιρεία με «μεγάλα αφεντικά» για τους λίγους που θα καταφέρουν να επιβιώσουν στον ανταγωνισμό και στην καταβολή διδάκτρων, είναι τεράστιας σημασίας το να οργανώσουμε τη μάχη ενάντια στις εκλογές των συμβουλίων..

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ , ΚΟΙΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ
ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Το μεγαλύτερο στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι ο πανεκπαιδευτικός συντονισμός. Οι φοιτητές πρέπει να αγωνιστούν μαζί με τους καθηγητές και τους εργαζόμενους. Παράλληλα πρέπει να κάνουμε παντού γενικές συνελεύσεις έτσι ώστε οι σύλλογοι να αποφασίζουν μαζικά για την οργάνωση των δράσεών τους. Όλοι μας μπορούμε να μπούμε στη μάχη για την οργάνωση αυτών των κινήσεων. Ήδη σε κάποιες σχολές της Ελλάδας έχουν συγκροτηθεί κοινές Πρωτοβουλίες φοιτητών, καθηγητών εργαζομένων. Ο κόσμος συμμετέχει σε αυτές και οργανώνεται από τα κάτω έτσι ώστε να υπάρχει ένα κοινό δίκτυο ενημέρωσης, και να βρίσκονται όλα τα κομμάτια του πανεπιστημίου σε επαγρύπνηση και συνεννόηση για να μπλοκάρουν την όποια επιχειρούμενη εφαρμογή.
   
 Ο αγώνας στα πανεπιστήμια βέβαια δεν είναι ξεκομμένος από την κοινωνία. Αντίθετα, παίρνουμε παράδειγμα από τον ατσάλινο αγώνα των εργατών της χαλυβουργίας που βρίσκονται δυόμισι μήνες σε σκληρή απεργία. Παράλληλα και οι εργαζόμενοι του ΑΛΤΕΡ είναι και αυτοί δύο μήνες σε επίσχεση εργασίας και βγάζουνε απεργιακά δελτία μιλώντας για όλα τα κομμάτια των εργαζομένων. Σε όλο αυτό το εκρηκτικό κλίμα το οποίο πια δείχνει ότι τα στρατόπεδα είναι δύο - από τη μια εμείς και από την άλλη οι από πάνω που τώρα κυβερνάνε όλοι μαζί - πρέπει να διαλέξουμε πλευρά. Αν οργανωθούμε και αντισταθούμε μαχητικά και συλλογικά,  μπορούμε να τους τσακίσουμε και να ανατρέψουμε συνολικά όλη την επίθεση.

·        Συμμετέχουμε μαζικά με τους φοιτητικούς συλλόγους στην παναττική απεργία για τη στήριξη των χαλυβουργών αλλά και ενάντια σε όλα τα μέτρα στις 17 Γενάρη. Πανεκπιδευτική προσυγκέντρωση στις 11 πμ, Προπύλαια

·        Όλοι και όλες στη συναυλία συμπαράστασης στους χαλυβουργούς την Παρασκευή 13/1 στα Προπύλαια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

πες το ρε μεγάλε!